Talita, djevojka koja ostavlja trag

U novootvorenom prostoru Romskog edukacijsko-kulturnog centra, 4. ožujka 2022. svečano je otvorena izložba Emocije mlade umjetnice Talite Jašarevski. Izložba je postavljena od strane Saveza Roma u RH „Kali Sara“ uz podršku Romskog edukacijsko-kulturnog centra i Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, i to je prva samostalna izložbe jedne romske umjetnice.

Romski edukacijsko-kulturni centar otvoren je 28. siječnja 2022. na Noć muzeja. Cilj rada Centra je, osim okupljanja i poticanja aktivnosti mladih, afirmacija kulturno-umjetničkog stvaralaštva romske nacionalne zajednice, želja da se prepozna i afirmira vrijednost stvaralaštva Roma, te da se promijene predrasude prema njima. Vidjeti, osjetiti, saznati, to je svrha djelovanja tog centra, jer predrasude i stereotipe uvijek generira neznanje i nepoznavanje drugog, različitog. Prostor je zamišljen kao mjesto gdje će se putem različitih edukacijskih programa, kulturnog stvaralaštva i medijskih aktivnosti razvijati proces prema punom uključivanju Roma u hrvatsko društvo.

Talita Jašarevski rođena je 1992. godine u Zagrebu. Od najranije dobi pokazivala je talent za umjetnost pa je nakon završene osnovne škole upisala Školu primijenjenih umjetnosti i dizajna u Zagrebu – smjer grafički dizajn. Njeni umjetnički radovi uključuju različite tehnike, slikanje i crtanje akrilom, ugljenom, olovkom na papiru ili na platnu, a bavila se i kiparstvom. Osim što se bavi umjetničkim stvaralaštvom, Talita je volonterka i aktivistkinja u organizacijama civilnog društva čiji je cilj pomoć i podrška Romima u rješavanju problema s kojima se svakodnevno susreću, te njegovanje romske kulturne baštine. Dugogodišnja je članica Zajednice Roma Hrvatske, te angažirana u dva značajna projekta koje provodi Savez Roma u RH „Kali Sara“, „Obrazovane Romkinje – Osnažene romske zajednice“ i organizacija Kongresa mladih Romkinja i Roma u RH.

Izložba Emocije prenosi temeljnu simboliku povezanosti i sličnosti ljudi kroz emocije. Autorica je radove povezala s glazbom, onom koja joj je bila inspiracija za svaku pojedinu sliku, pjesme koje, kako kaže, voli slušati. Ispod svake slike postavljen je QR kod te posjetitelji, za potpun doživljaj, mogu pomoću učitavanje koda na svom mobitelu poslušati i glazbu.

„Romi imaju izvanredne umjetnike, slikare, pjesnike, glazbenike…Mi smo bogat narod i to bogatstvo želimo prenijeti vama“, rekla je na otvorenju izložbe Suzana Krčmar, predsjednica Saveza Roma u RH „Kali Sara“, a izložba mlade umjetnice Talite Jašarevski upravo je jedan od kulturnih i umjetničkih doživljaja koji posjetitelje izložbe podsjeća na neuništivi duh i bogato stvaralaštvo Roma. (Vesna Ivezić)

Zadovoljstvo mi je vidjeti mlade Romkinje i Rome koji se u sve većem broju odlučuju za nastavak školovanja, shvaćajući važnost obrazovanja za dugoročne promjene u kvaliteti života romske zajednice. Njihovo aktivno uključivanje u rad organizacija civilnog društva najbolji je način za stvaranje učinkovite platforme za svakodnevne aktivnosti koje donose promjene. (Veljko Kajtazi, zastupnik u Hrvatskom saboru)

Prostor umjetničke ekspresije i konkretnog stila života uglavnom je bio skriven od naših očiju i ušiju, poput podzemne rijeke ponornice i njezinog podzemnog toka. Zbog toga mislim da je ovaj događaj od izuzetnog značaja za našu zajednicu i istinski interkulturalni suživot u njoj. Koliko znam, na ovom prostoru, rijetka je i jedinstvena prilika da imamo uvid u to što mlada Romkinja crta i slika na tragu valova vlastitih emocija, dok sluša vibracije zvuka što prolaze kroz nju. Nije to analitičko figurativno slikarstvo ni strogi racionalni crtež. To je duša koja ostavlja trag. (Petar Grimani, magistar slikarstva i magistar filmske umjetnosti)

 

Foto: Bosiljko Domazet

Odgovori

Proudly powered by WordPress | Theme: Baskerville 2 by Anders Noren.

Up ↑