Esma Sarić – emotivna snaga i čistoća poezije

Prva zbirka poezije Esme Sarić naslovljena Tajna mog inata predstavljena je 7. prosinca 2022. u zagrebačkoj knjižnici i čitaonici „Bogdan Ogrizović“, a njezine stihove govorila je glumica Mada Peršić.

Esma Sarić, rođena 1993. godine u Čapljini, diplomirala je filmsku i TV režiju na akademiji u Sarajevu pod mentorstvom profesora Nenada Dizdarevića i trenutno je prva generacija studenata na master studiju Fakulteta dramskih umjetnosti u Cetinju.

Urednica zbirke Jasminka Bedeković podsjetila je na prvi susret i upoznavanje s Esmom Sarić: „Pozvana sam 2018. godine da kao suurednik radim na knjizi pod nazivom Žensko pismo, antologija ženskog aforizma, temporalnom dijelu ženskog stvaralaštva ovih prostora u proteklih 120 godina i tu sam se prvi puta susrela s mladom Esmom Sarić. Zaintrigirala me i kako da ne upamtim nekog tako mladog tko nam kaže “Balkan je samo dokaz da Bog ima smisla za humor”. U tom probranom društvu pametnih i mislećih žena Esma je pronašla svoju poziciju i kada mi se obratila sa željom da budem urednica njene prve zbirke poezije prvo što mi je palo napamet bio je njen aforizam “Previše ja mislim za nekog kome to nije donijelo ništa pametno”.

Kako je u predgovoru zapisala urednica knjige Jasminka Bedeković: “Autorica kao da se ponekad začudi i samoj sebi, svojim riječima. Ali to je za očekivati ako znamo su stari filozofi nazivali pjesništvo božanskim ludilom. Na trenutke ćete osjetiti taj senzibilitet mladosti, tu plahost. Ali već slijedećim stihom Esma lovi misao i oblikuje ju tako da svatko razumije, osjeti, pa se ponekad i podsjeti kako je bilo voljeti, patiti, razmišljati i ponajviše sazrijevati. Tu je i ta bolna činjenica sazrijevanja u gradu teške prošlosti, teške za svakoga tko je proživio ratno Sarajevo. Sama činjenica odrastanja u tom i takvom okruženju stvorila je u stanovnicima tog grada posebnu tugu koja se osjeti u boji njihova oka, daha, stiha. Ova zbirka apsolutno je i činjenično tu i čini ono što nam je bila želja, predstaviti umjetnicu, predstaviti buduću možda pjesnikinju ali u potpunosti nekog svog, samosvjesnog i sigurnog u to da mu je umjetnost budućnost. I naravno da nas uputi u tajnu svog inata.“

„Zbirka stihova nastala je kao jedna vrsta bunta protiv stvarnosti, koja je u to vrijeme predstavljala period korona pandemije kako u svijetu, tako i na čitavom Balkanu. Suočena s nedostatkom slobode, utjehu sam pronalazila u svojoj prošlosti, koja ma kako objektivno izgledala tragična, bila je ispunjena sretnim trenucima. Pjesme poput „Miješane ljubavi“ te drugih ljubavnih pjesama, nisu isključivo vezana za jednu osobu, jedan period mog života. Drago mi je da je ta pjesma doživjela pozitivne reakcije kako u Hrvatskoj, tako i u Srbiji i Bosni i Hercegovini, što znači da ipak nismo zatrovani duboko nametnutim podjelama koje ne smiju postojati u kulturi, a kamoli u ljubavi. Ja sam razočarani idealista, ali tu i tamo ipak mi je drago kad neko probudi optimizam u meni, a i da se moje ljubavi, sretne ili nesretne, odraze na pozitivan način u društvu“, kaže Esma Sarić.

Esma vjeruje da kratke forme u književnosti, poput poezije i aforizma, imaju snagu da uvedu čitatelja u jedan sloj emotivnog stanja i intime pisca, koji se rijetko dijeli sa nepoznatima, a ipak je univerzalan. Kako se bavi režijom i filmom, svjesne je nedostatka empatije i suočena s tiome da lijepa riječ već odavno gvozdena vrata ne otvara, ali ipak gaji nadu da otvara ona koja su potrebna i gdje je ta riječ dobrodošla.

„Dok je režija posao koji zahtjeva tim ljudi oko sebe, za koje sam sretna da ih imam, pisanje je mnogo intimniji proces te je predstavljalo i moje prve korake u umjetnosti. Ovo nije tek moj izlet u književnost, mislim da je ovo početak jednog davno usnulog sna djevojčice u Sarajevu koja je prije dvije decenije otkrila da je pisana riječ najbolje oružje protiv svega“, zaključila je Esma.

Esma Sarić, Ja sam stih – govori Mada Peršić

Esma Sarić, Miješana ljubav – govori Mada Peršić

Odgovori

Proudly powered by WordPress | Theme: Baskerville 2 by Anders Noren.

Up ↑