Ešef Bajrić – vedrina i nezarasle rane nepravde

Roman Ešefa Bajrića, Raspodija u g-molu predstavljen je 31. listopada 2022. u zagrebačkoj knjižnici i čitaonici „Bogdan Ogrizović“. Kako bilježi promotor Nikola Gamilec, usprkos ne baš pogodnom datumu za predstavljanje knjige usred tzv. produženog vikenda, dvorana je bila prepuna. Na početku predstavljanja harmonikaš Zdravko odsvirao je “Đelem, đelem”, romsku himnu, a Ilijana Serdar otpjevala je “Đurđevdan” uz pratnju Čede Uglješe na gitari.

Važnost ovome zbivanju dodali su svojim dolaskom bivši predsjednik RH Stjepan Mesić, te Melita Muić, izaslanica aktualnog predsjednika Zorana Milanovića te Maja Petrić u ime zagrebačkog gradonačelnika Tomislava Tomaševića. Predstavljanje je moderirala Jasminka Bedeković, urednica knjige, a o njoj su još govorili Siniša Senad Musić, potpredsjednik Romske organizacije mladih, autor Ešef Bajrić i Nikola Gamilec.

Ovo je drugi roman Ešefa Bajrića (prvi je “Žrtveno janje”), u kojem jednostavnim riječima oslikava život obične, prosječne, ni po čemu posebne romske obitelji. Autor ispisuje egzistencijalnu priču, oporu, okrutnu i suhu, bez imalo želje da bilo što uljepša čime stvara vjeran dokument o životu Roma u zagrebačkom predgrađu. Nastoji osvijestiti društvenu poziciju svojih sunarodnjaka, a onima koji nisu Romi olakšava razumijevanje problema te brojne zajednice.

U ovom djelu osjetna je Ešefova ljubav i poštovanje prema književnosti i pisanoj riječi, strast, ali i svijest o tome da ostavlja nešto napisano, trajno, ne samo Romima, već i svima drugima. Poput naivnog slikara on oslikava svu bremenitost života romskih obitelji te čitamo o ljubavi, zavisti, izgubljenom, a teško zarađenom novcu ili gubitku imovine za kockarskim stolom, o pijanstvima, nasilju, sukobima s predstavnicima represivnog aparata. Autor zapisuje i o predrasudama “Cigani kradu, lijeni su i prljavi”, ali i o hrabrosti, snazi i želji za promjenom nabolje. Afirmacija Roma, obrazovanje, zdravstvena i socijalna skrb, bolja pozicija i ugled u društvu, mogućnosti zapošljavanja, nije samo do njih već i do odnosa većine prema njima.

Urednica knjige Jasminka Bedeković naglasila je da Ešef Bajrić svojim novim djelom uspješno kroči putem kojim niti on sam nije očekivao. On književnost i svoje autorsko djelovanje doživljava kao sredstvo za socijalno osvješćivanje pripadnika svoje nacionalne skupine ali i uživa u pričanju priče. To njegovo uživanje jednostavno i lako, prelazi na čitatelja.

„Već sami naslov, Rapsodija u g-molu, uvodi nas u bajku, maštu samoukog, u nešto što ćemo nazvati naivom. Poput naivnih umjetnika u slikarstvu tako i autor plete pred našim očima sliku jednog svijeta o kojem malo znamo. Njegova dječja razigranost, duhovitost, provlači kroz priču i mnoge životne mudrosti naroda i ljudi koji imaju svoja pravila i zakonitosti. Bogatstvo romske kulture i načina života prikazan je kroz šalu koja nekad zagrebe po nezarasloj rani nepravde“, zapisala je urednica knjige Jasminka Bedeković.

Ešef Bajrić, Rapsodija u g-molu, urednica Jasminka Bedeković, nakladnik Studio Moderna, Zagreb, rujan 2022.

Odgovori

Proudly powered by WordPress | Theme: Baskerville 2 by Anders Noren.

Up ↑