Poznati karikaturist debitirao u sedamdesetoj kao romanopisac

Romane pišu ljudi različitih zanimanja, pa eto i karikaturisti – tako je Petar Pismestrović dosjetljivo odgovorio na pitanje kako je počeo pisati romane u intervjuu za književni web časopis Kvaka.

Jer Petar Pismestrović je karikaturist čije karikature objavljuju najveći svjetski mediji, a u Hrvatskoj surađuje u enigmatskom tjedniku Kvizorama. Član je ULUPUH-a u kojem je četiri godine bio potpredsjednik. Idejni pokretač i jedan od osnivača Hrvatskog društva karikaturista (HDK), a radi za Kleine Zeitung (Austrija) od 1992. U Austriji je objavio deset knjiga karikatura, čiji je izdavač njegov matični nakladnik, austrijska Styria, a knjigama karikatura u svojoj je sedamdesetoj godini dodao i roman „Lukine žene“.

Glavni lik romana je galeristica Koraljka, koja gubi životni oslonac i preispituje svoj život i svoje ljubavi. Njezin teško bolesni Luka je, naime, poželio vidjeti četiri žene koje su njemu u životu bile važne. Koraljka je zbunjena jer otkriva Lukin dio života o kojem ništa nije znala i prisjeća se Lukinih riječi savjeta i usporedbi s drugim ljubavima u njezinu životu. Radnja romana događa se u Zagrebu, Rijeci i Opatiji, a prikazuje Koraljkin život od mladosti do zrele dobi.

Petar Pismestrović počeo je pisati romane prije petnaestak godina, kada ga je supruga Mirjana potaknula da i sam nešto napiše, s obzirom na to da joj je često predlagao što bi ona trebala napisati. Budući da nakon preseljenja u Austriju nije mogla nastaviti novinarsku karijeru, nastavila je pisati humoreske, priče i slikovnice, a objavila je i roman „Domovina u koferu“, koji je u Austriji objavljen na hrvatskom. Budući da ju je Petar zasipao idejama za pisanje, predložila mu je da ih sam realizira i tako je karikaturist počeo rekreativno pisati, a danas kaže da se pisanjem odmara od crtanja

U romanu „Lukine žene“ čitatelji su već zapazili lakoću izražavanja i spisateljski talent, neobičan za karikaturista. Roman kao što je „Lukine žene“ bio je u zlatno doba novinarstva standard pisanih medija – ležerne životne bile su najtraženiji medijski sadržaj i objavljivale su se u tjednicima i mjesečnicima. Takve priče imale su jasnu priču i dominantnog junaka čiji razvojni put čitatelj prati i s njim suosjeća. Možda je medijsko iskustvo bilo korisno u pisanju romana, pretpostavlja Pismestrović, no siguran je da je presudan bio njegov način razmišljanja jer kaže da piše kao što crta karikature – direktno, jezgrovito, razumljivo i pitko.

Lukine žene su u svim knjižarama, kao prvi od romana koje je napisao agilni karikaturist jer ima ih još šest koji čekaju objavljivanje. Pismestrović kaže da je još u srednjoj školi profesorica hrvatskog Adela Pavić zapazila njegova spisateljski talent i nagovarala ga da upiše književnost, ali kada je trebalo izabrati između pisanja i crtanja, opredijelio se za crtanje. Ipak, od mladosti piše pjesme, a počeo ih je pisati na poticaj velikih uzora Arsena Dedića i Zvonimira Goloba, tako da ćemo možda imati priliku čitati i Pismestrovićeve pjesme.

– To što mi je roman izašao kad sam navršio 70, ne znači ništa više do neobičnosti. S obzirom na to da imam deset knjiga karikatura i karijeru koja još traje, roman se pojavio na vrijeme. Za mene je svako vrijeme dobro vrijeme, jer se ne osjećam toliko star da ne bih imao ambicije da objavim još poneku knjigu i karikatura i romane i poeziju, naglasio je Petar Pismestrović za PoslovniFM.

 

Fotografije: Nikola Šolić

Izvor: https://www.poslovnifm.com/gia/knjigometar/poznati-karikaturist-debitirao-u-sedamdesetoj-kao-romanopisac/

Odgovori

Proudly powered by WordPress | Theme: Baskerville 2 by Anders Noren.

Up ↑