Hrvatska početkom 2021. dobila Manjinsko društvo pisaca

Nova strukovna udruga – Manjinsko društvo pisaca (MDP), koja ujedinjuje književne i društvene inicijative manjina u Hrvatskoj, a djeluje od početka ove godine, predstavljena je 9. ožujka/marta u Slovenskom domu u Zagrebu.

Cilj je udruge, istaknuo je Domazet, razvoj bogatstva jezika, kultura, tradicija, književnosti i umjetnosti.

Predsjednik društva Bosiljko Domazet podsjetio je kako Manjinsko društvo pisaca djeluje od kraja siječnja, a u Registar udruga Republike Hrvatske upisano je 20. siječnja 2021.

Poručio je kako će MDP s postojećim udrugama književnika uspostavljati dijalog. Ocijenio je kako udruga pisaca i manjine, njegujući svoj izričaj, obogaćuju raznolikost hrvatskog i šireg književnog podneblja.

Potpredsjednik MDP-a Sead Alić napomenuo je kako se MDP zauzima za stvaranje institucijskog konteksta, za uključivanje mladih i manje afirmiranih imena, pripadnika svih manjina.

Ustvrdio je i kako, unatoč tomu što nacionalne manjine imaju svoje izdavačke djelatnosti, novčani iznosi što ih odobrava Savjet za nacionalne manjine ne zadovoljava očekivanja manjinskih književnika i potrebe za distribucijom i promocijom njihovih knjiga.

Kako bi stvorilo platformu za jednakopravnost i uključivanje manjina u društveni i kulturni život, Manjinsko društvo pisaca će, najavio je Alić, ujedinjavati književne i društvene  inicijative manjina u Hrvatskoj.

Ustvrdio je i kako je MDP prostor za objavljivanje lijepe riječi nacionalnih, konfesionalnih i drugih manjinskih skupina.

Glavni tajnik MDP-a Marijan Grakalić naglasio je kako su ciljevi MDP-a udruživanje i potpora slobodnom radu i izražavanju pisaca nacionalnih, konfesionalnih i pripadnika svih drugih manjina na području kulture i umjetnosti, promicanje i razvoj umjetničkog stvaralaštva u svim medijima na području Republike Hrvatske, Europske unije i svijeta te čuvanje identiteta manjinskih zajednica u suradnji sa sveučilištima i istraživačkim centrima.

Predstavljanje MDP-a pozdravila je Ermina Lekaj Prljaskaj, izaslanica predsjednika Hrvatskoga sabora, a svojim je stihovima događanje obogatio pjesnik Enes Kišević.

Javnom predstavljanju Manjinskog društva pisaca odazvali su se predstavnici udruga i medija: Nadežda Baranovska, Adriatic News, Shenida Bilalli, Udruga kraljica Teuta, Jasminka Domaš, predstavnica židovske vjerske zajednice Bet Israel, Ismet Kurtović, voditelj zbora Bulbuli, Walentyna Lončarić, predstavnica poljske nacionalne manjine grada Zagreba, Domagoj Margetić, istraživački novinar, Katarina Todorčev Hlača, predstavnica ruskog saveza u Hrvatskoj. (Hina/FaH, Mate Kovačević, Dario Grzelj)

Odgovori

Proudly powered by WordPress | Theme: Baskerville 2 by Anders Noren.

Up ↑